Výlet pro světlušky a vlčata – Okolo Místku cestička

Nastalo krásné slunečné říjnové ráno a družinky – Sovičky, Orlíci, Lvíčata byly připraveny prožít zajímavý výlet Okolo Místku cestička. Hned před startem, u Lidového domu je uvítaly dvě milé čarodějnice Kaki a Temperka z družiny Netopýrek. Vysvětlovaly, že mají kouzelné sluchátko od Macha, který zaspal, a že všechny zakouzlí za chvíli do světa pohádek. Každá družina ať si vymyslí kouzelné přivolání pro pohádkové bytosti, které je budou potkávat po cestě. Tady je jedno z kouzelných přivolání – od Lvíčat: TŘESKY PLESKY! TŘESKY PLESKY! BUM A BLESKY!
Světlušky a vlčata vyrazila podle značek na chodnících a také měla za úkol sledovat fáborky a značku stanoviště. Tam vždy družinky přivolaly pohádkové postavy, které se jim představily v krátké scénce. Například u Popelky (Leonky) měly družinky přebírat hrách a čočku a u „sviadnovské“ popelky měly posbírat na louce „svítící“ korále od macechy (Bea s Kačkou). Dále se na stanovištích ukázala Červená karkulka s vlkem (Klárka K. s Terezkou P.), Šípková růženka (Adélka B.), Lady a Trump (Denča s Maruškou M.), Sněhurka (Maruška M.). Za každý splněný úkol dostaly družinky jednu indicii, potom z 6 indicií měly složit jedno slovo a byla to postava – čaroděj Štandlzub.
Před lesem Štandl našly družinky krásné víly, z nichž jedna byla svázaná. Děti ji osvobodily a víly prozradily, že nedaleko se skrývá poklad, ale pozor, hodné čarodějnice se spojily s čarodějem Štndlzubem a poklad hlídají. Kdo chtěl poklad najít, nesměl se od určitého úseku cesty otočit, i když slyšel velmi podivné zvuky. Nakonec byli téměř všichni stateční, neotočili se, tudíž čaroděj musel zmizet a čarodějnice, opět hodné se vrátily k dětem. Orlík Honzík našel poklad, který byl pro všechny statečné členy družinek.
Cestou ze Štandlu do Sviadnova jsme ještě hráli hru „beraní nemoc“ – kdo měl připnutý kolíček s beranem na batohu, ten dostal tu nemoc a musel se jí rychle zbavit – připnout kolíček na batoh kamaráda. Tato hra nám vyvolala úsměvy na rtech, sluníčko hřálo do našich zad, a když jsme docházeli ke sviadnovské klubovně, naše „skautská mamča“ Jarka hlásila, že máme v nohách 10 km 🙂 Výlet se vydařil, huráááá 🙂
Moc velká pochvala patří družinkám Veverek a Netopýrek za opravdu perfektně připravené úkoly pro menší účastníky a také všem vedoucím, kteří se podíleli na přípravě výletu, díky!:)

Martina