Co už bylo? Ročník 2012/2013

V této záložce naleznete informace o některých již proběhlých akcích. Budoucí akce najdete v záložce "co nás čeká".

AKCE PROBĚHLÉ

9.5.2013, 9:00

A o těchto akcích zatím vzniká zápis, či zpracováváme fotky :-D

  • Vodácká výprava na Moravu - splouvání řeky Moravy na Pálavách - ujeli jsme asi 40 říčních kilometrů, uplavali metrů nepočítaně, skákali z neuvěřitelné výšky a na teploměru byly neměřitelné teploty ;-)
  • Cesta pro železného oře - letní stanový tábor proběhl v termínu 30.06.-10.07.2013 na Štecovce (Mosty u Jablunkova). Naše zážitky dokumentuje kronika z tábora a ochutnávka fotek.
  • Střediskový táborák na ukončení školního roku - proběhl 14.06.2013 u řeky Ostravice v krásném prostředí přírody a kamarádů za účasti asi 25 dětí a 10 dospělých - nejmladší účastník měl téměř dva roky, nejstarší 40x více... Bylo to moc fajn a věříme, že za rok se tam opět všichni sejdeme ;-)
  • Chlapská víkendovka - víkend prožitý na Višňovce - zadáno pro pány
  • Výlet na Kotař - poslední zimní výlet světlušek
  • Výstup na Radhošť - Bobři - II. ročník výstupu byl úspěšný. Zdolali jsme vrchol (i když nás to stálo spoustu sil a přemáhání ;-)). Foto tady.
  • Tělocvična - "fotbalové" dopoledne vlčat

Markéta

Letní tábor Štecovka 2013 - 30.06.-08.07.2013

8.červenec 2013, 14:00

Letošní tábor "Cesta pro železného oře" očima dětí a táborové kroniky:
1.den

DEN PRVNÍ
30.06.2013
Příjezd, rozdělení dělníků do stavebních společností (družin) - Čínská vlaková divize, Skautské dráhy, Oranžové dráhy, Železní Bobři

2.den

DEN DRUHÝ
01.07.2013
Trasa
Mapování okolí, práce s buzolou a mapou, hledání vhodné trasy k zásobovacím vozům

3.den

DEN TŘETÍ
02.07.2013
Stavba
Stavěli jsme hráz, lávku přes potok, opékali párky na ohni, Železní Bobři byli odvezeni 20 km z tábora, aby se do 24 h vrátili.

4.den

DEN ČTVRTÝ
03.07.2013
Poslední vlk
Po stopách posledního vlka jsme vyrazili přes Hrčavu na Gírovou a Studeničný, což jsme zakončili koupáním. Bobři se vrátili včas a v pořádku.

5.den

DEN PÁTÝ
04.07.2013
Indiáni
Jak těžké je mluvit s někým neznámou řečí? Vyzkoušeli jsme si... A mimo jiné také činění kůží.

6.den-doplníme

DEN ŠESTÝ
05.07.2013
Slavnost
Připravovali jsme slibový táborák, večer slavili mši svatou s otcem Jendou Gacíkem... a nakonec kvůli dešti slib přesunuli na sobotu...

7.den

DEN SEDMÝ
06.07.2012
Hlad
Došly suroviny, přišel hlad. Každý si musel nachystat, co našel... Večer skládalo 18 dětí slib.

8.den

DEN OSMÝ
07.07.2013
Olympiáda
Celý den jsme soutěžili v různých disciplínách, byla mše svatá s otcem Petrem Smolkem, povedlo se spojit jednotlivé úseky železnice - společnými silami jsme to DOKÁZALI!!

DEN DEVÁTÝ
08.07.2013
Odjezd
Balení, dlouhé čekání na zpožděný autobus a odjezd za rodiči...


Fotky z tábora jsou k nahlédnutí v sekci fotogalerie.

BOJ O POKLAD NA OSTROVĚ

2.6.2013, 14:00

Je třeba po zimě zkontrolovat stav lodí... a slovo "brigáda" není zrovna v oblibě... Co s tím?

Budem hledat poklad na ostrově... Finta to byla dobrá, dva Bobry nalákala - lodičky jsme nafoukali, vyzkoušeli, poklad bez nesnází našli a už po hodině byli mokří a zmrzlí. Po hodině a půl začalo pršet... Akce byla předčasně ukončena... Ale cíl splněn! Díky všem.

Markéta

SVOJSÍKŮV ZÁVOD - okresní kolo ve Frýdku-Místku

8.5.2013, 9:00

Závod skautů a skautek, konaný co dva roky proběhl ve středu 8.5. v okolí řeky Ostravice a Morávky. Zúčastnilo se ho 7 chlapeckých družin a 13 dívčích. Z našeho střediska to byly družina Bobrů a družina Tygřic. Závodilo se v osobních dovednostech a schopnostech jednotlivých členů družin (zručnost, znalost historie, pravidel dopravního provozu, šifrování, aj.), ale také v signalizaci, střílelo se ze vzduchovky, dělaly se shyby, hledal poklad či ošetřovali zranění. Závody nám pomohly rozšířit naše obzory a porovnat co vlastně dokážeme a umíme, ale také ukázal na rezervy, které máme. Je to výzva nejen do příštích závodů.
A na závěr umístění - Bobři se umístili na 4. místě, Tygřice skončily na 13. místě (to 12. jim uteklo pouze o jeden bod). A nakonec - pár obrázků...

Markéta

DÁMSKÁ VIŠŇOVKA

3.-5.5.2013, 9:00

První víkendovka, která byla zadána pouze pro dámy! Užili jsme si spoustu legrace, vyzkoušeli péči o děti, první pomoc, vaření na ohni, proběhly také mezidružinové závody - bylo to hrozně fajn - a důkaz místo řečí - tady.

Markéta

IVANČENA 2013

19.-20.4.2013, 9:00

Bobři a Tygřice se letos vypravili na výpravu již v pátek - prožili krásný večer, který začal stavbou stanů, přípravou večeře, pokračoval spoustou her a byl završen tajemným pokusem o výrobu hadů. V sobotu jsme vystoupili na Ivančenou, uctili památku zesnulých skautů, pozdravili otce biskupa a ještě mnoho dalšího... Foto tady.
Markéta

AFRICKÁ PÁRTY 2013

10.3.2013, 9:00

Velkolepá akce celého střediska s cílem podpořit stavbu 14. školy v Etiopii (Mesincho) se současným výtěžkem 2560 Kč, který bude zaslán na konto nadace Člověk v tísni. Fotky z akce jsou tady.
Jak na výpravu vzpomínají Veverky?
zapis


SOBOTA PRO ZDRAVÍ

9.3.2013, 9:00

Jak na výpravu vzpomínají Veverky?
zapis


UZLAŘSKÁ REGATA - 1. ROČNÍK

20.1.2013, 9:00

Jak bylo? Skvěle, teplo, příjemná soutěžní atmosféra.
Kolik nás bylo? Dost na první ročník a chřipkové období, málo na připravené odměny. Celkem nás soutěžilo 24, ve 3. kategoriích (6-8 - 3 uzly, 7-11 - 6 uzlů a vedoucí a Bobřice).
A co jsme dělali? Nu, vázali uzly na čas a ještě se při tom předháněli.
A za jak dlouho jsme to měli? Tři uzly jde zvládnout za 28 s, šest uzlů pak za 44 s.
A kdo je vítěz? Jen se koukněte na výsledkovou listinu či fotky.
A co za to? Medaile, účastnické pamětní listy a sladkosti.
A kdo přijde příští rok v lednu? VŠICHNI a ještě ti, kteří si to letos nechali ujít :)

Markéta

VÝPRAVA NA PALKOVICKÉ HŮRKY

12.1.2013, 9:00

Jak bylo, kolik nás bylo, a jaké to asi bylo? Viz fotky :)

Tom


A jak na výpravu vzpomínají Veverky?

zapis


TŘÍKRÁLOVÁ SBÍRKA 2013

1.1. - 14.1. 2013, 14:00

3.ledna se konala Tříkrálová sbírka. Charita pro seniory a děti. Dávali jsme každému 1 kalendář, 2 cukry a za to, že jsme zazpívali, dostali jsme nějaké drobné a někteří dali i více. Samozřejmě jsme nezapomněli ani na podpisy na rám dveří. Naše výprava byla u konce a my jsme byli celí zpocení. Za to, že jsme byli na Tříkrálové sbírce, nám dali naši vedoucí pytlík na tělocvik. Letos bude výtěžek opravdu bohatý. Nashle.

Áda Kašpárková

sbirka

VÁNOČNÍ VÝLET

27.prosinec 2012, 14:00

Ve čtvrtek 27.12.2012 jsme se sešli na nádraží v hojném počtu - bylo nás 16, z toho silnou převahu měly světlušky a vlčata. Sluníčko nám svítilo na cestu, takže jsme se na ni s chutí vydali. Bobři značit skautskými pochodovými značkami, ostatní pak jim v patách plnili úkoly. Ovšem, asi po hodině putování se slunce schovalo za velký mrak, přišel déšt, vítr a zima. Zdálo se, že naše cesta skončí už na Kohutce pod Prašivou. Dali jsme si polévku, posilnili se čajem, ohřáli se... a bylo rozhodnuto. Na Prašivou je to už jen kousek - rychle tam vyběhneme a pak se budeme vracet k vlaku. Ukázalo se, že všechna vlčata i světlušky mají kuráž a přijaly tuto výzvu, zatímco Bobři vyčkávali v záloze, až se ostatní budou z vrcholku vracet. Nicméně doufám, že si to všichni užili dle chuti a věřím, že se opět sejdeme na dalším výletě v příštím roce. A jakýma očima to viděl Martin? Koukněte tady ;-)
Markéta

BETLÉMSKÉ SVĚTLO

22.prosinec 2012, 14:00

V sobotu 22.12.2012 jsme se sešli před klubovnou vyzbrojeni lampičkami a svíčkami. Honza i Babsy přišli na sraz asi o hodinu dříve, našla jsem je prokřehlé. Proto jsme rychle vyrazili k vlakovému nádraží, kde je také teplá čekárna. S nadšením jsme se tam rozehřívali. Pak přijel moderní modrý vláček, z něho vystoupil asi desetiletý klučina s bílou vlajkou, na níž bylo logo betlémského světla a také s rozsvícenou lampičkou. Čtyři skupinky skautů (Staříč, Staré Město, my z Místku a ještě někdo) jej obklopili se svými lucernami. Přesto, že nás bylo hodně, stihli jsme si světlo odpálit všichni, než vlak odjel.
Naše další kroky vedly jako každoročně do knihkupectví Jakub, kde na nás již čekali. Pro jistotu jsme světlo zanesli také do našich kostelů a poté se rozešli - každý s tím, že navštíví cestou domů alespoň pár nejbližších, kterým udělá radost. My s Babsy jsme zajeli ještě předat světlo seniorům do Domu pokojného stáří ve Frýdku. Pak jsem se rozloučila i s Babsy a zanesla světlo ještě do Hodoňovic.
Další den - v neděli 23.12.2012 jsme měli za úkol světlo slavnostně předat na náměstí v Místku. To se již do akce zapojily také světlušky a vlčata (celkem se nás sešlo asi 12 - Terka, Kačka K., Katka T., Eliška, Anežka, Kuba, David, Honza, Šachista, Babsy, Tomáš a Markéta) - v devět hodin akce začala. Na pódiu zazpíval chrámový sbor, otec děkan všechny přivítal, Tomáš jim pak pověděl, odkud se bere betlémské světlo, následovalo čtení z Písma a vše zakončil opět chrámový sbor písněmi. Opravdu krásné přivítání světla, které jsme přinesli.
Mezitím světlušky, vlčata, skauti i skautky odpalovaly zájemcům jejich svíce, případně nepřipraveným nabízeli pro přenos čajové svíčky a k tomu přidávali také krásnou záložku do knížky, aby si každý mohl připomínat celý rok motto: "Bůh viděl, že všechno co učinil, je velmi dobré...". V deset hodin jsme předávání světla ukončili - někteří spěchali na mši svatou, jiní do tepla domovů. Pár vytrvalců zaneslo ještě světlo našemu bratru Šamanovi a pak také utíkalo domů. Myslím, že akce splnila svůj účel a světlo se dostalo do mnoha rodin, kde způsobilo mnoho radosti. Věříme, že i příští rok budeme u toho. :-)
Markéta

MRAZÍK

16.12.2012, 14:00

Třetí adventní neděli jsme si se světluškami a vlčaty zpestřili výletem do vánoční Ostravy. Nejdříve jsme si prošli tamější vánoční trhy. Veverky málem vykoupily stánek se zkrášlovatkama, ale nakonec jsme je přece jen odtrhli a potom hurá do divadla. V divadle Jiřího Myrona jsme shlédli pohádkový muzikál Mrazík. Představení se všem moc líbilo, však nás taky bolely ruce z dlouhého potlesku. Po skončení už jsme spěchali na nádraží, abychom stihli vlak. Vše klaplo a tak jsme se vpořádku a plní dojmů vrátili domů. Už se těšíme na další kulturu :)

Pár fotek z akce je zde.

Katka

NULTÝ ROČNÍK UZLAŘSKÉ REGATY

6.prosinec 2012, 14:00

Na prosincových na schůzkách všech družin proběhl nultý ročník uzlařské regaty. Nejrychlejší uzlařkou ve věku 9-11 let, které vázaly 4 uzly byla Dája z Tygřic. V kategorii 12 - 15 let (Bobři) zvítězil Monty a mezi vedoucími byla nejrychlejší Katka. Vítězové byli oceněni a všichni ostatní motivováni k trénování na 1. ročník uzlařské regaty, který se uskuteční v lednu 2013. Všechny časy zachycuje výsledková listina.
U Bobrů byla celá schůzka soutěžní a hravá - uzlařská regata se proměnila v jinou hru - "Rozvaž se, jak umíš" a poté jsme byli ještě v Nezbedovi, kde jsme hráli turnaj ve stolním fotbal a pinpong.

PLETENÍ ADVENTNÍCH VĚNCŮ

26.listopad 2012, 14:00

Na posledních listopadových schůzkách jsme společně tvořili věnečky, které nás budou provázet celou adventní dobu, až do Štědrého dne. Moc se nám to povedlo, některé jsme dokonce zachytili i objektivem fotoaparátu.


VÝPRAVA Z BODU N 49°35.48', E 18°7.03'

24.listopad 2012, 14:00

Na poslední schůzce jsme dostali zašifrované souřadnice místa výletu, které po zadání do vyhledávače ukázaly střed náměstí ve Štramberku.
Ráno 24.11.2012 jsme se sešli na vlakovém nádraží a čekali v dlouhé frontě na jízdenky se strachem, že nám ujede vlak. Nakonec, aby nám neujel, jsme ji opustili a nastoupili do vlaku bez jízdenky. Dan panu průvodčímu jasně vysvětlil, že žáden příplatek platit nebudeme, když nestíhali prodávat lístky. Byli jsme mile překvapeni jeho vstřícností a ochotou a tak jsme šťastně dojeli za hodinu a půl se dvěmi přestupy až do Štramberku.
Na náměstí, kam nás zavedly souřadnice jsme dostali úkoly a peníze. Měli jsme mít s sebou něco na focení, což se ukázalo výhodné, protože náš úkol zněl: "Navštívit a vyfotit pamětihodnosti, jeskyně, rozhledny, atd." Na vše byl dán časový limit a také cílový bod v mapě, kde jsme se měli sejít a uvařit výbornou polévku z toho, co sami za dané peníze nakoupíme. Já, Šerif, jsem navštívil a vyfotil kostel a muzeum a dozvěděl se o Štramberku mnoho zajímavých věcí, o které se na dotaz rád podělím :-D. Jako jediný jsem viděl čelist dítěte ze Šipky, jejíž stáří se odhaduje na 4 tisíce let.
V poledne jsme se sešli nad Štramberkem na očekávanou polévku - tu jsme uvařili a hned snědli. Barunka navrhla hru "Chce se mi čůrat", kterou jsme s úspěchem hráli poté, co jsme ji přestali posílat za strom. Markéta vyhodnotila dopolední poznávací hru a vytáhla z batůžku odměny. S největším počtem bodů získal prvenství Monty (o svou odměnu se s námi bratrsky rozdělil).
Po výplazu na rozhlednu Bílá hora jsme si zopakovali práci s mapou a buzolou. Našli jsme sever, hurá ;-) Po bitvě s bodláky jsme přišli ke stromu, který všechny uchvátil, že na něj museli vylézt. Poté (nikdo nespadl) se to opakovalo na dalším stromě a na skále s názvem Váňův kámen. To už se čas nachýlil a museli jsme seběhnout k vláčku, který nás zavezl do Veřovic. Ve Veřovicích bylo málo času na přestup. Viděli jsme vlak připravený k odjezdu, tak jsme do něj naskočili a spokojeně se uvelebili, v pěkných sedačkách. Markéta nám oznámila, že budeme vystupovat až za hodinu. Začali jsme se svlékat a najednou jsme zjistili, že sedíme ve špatném vlaku. S rychlostí dělové koule jsme se přesunuli do správného vlaku (který zrovna přijel). Všichni jsme šťastně dojeli domů a zase máme něco, co už nám nikdo nevezme.
Šerif
A chcete-li, podívejte se na výpravu očima Šerifa či Markéty.

MŠE ZA ZEMŘELÉ SKAUTY - V OSTRAVĚ

5.listopad 2012, 14:00

Společná akce pro všechny skauty a skautky z Ostravskoopavské diecéze, kterou sloužil náš otec biskup v kostele Sv. Václava.
Letos se dokonce někteří z nás zúčastnili předprogramu a zahráli si skautské člověče nezlob se pod vedením P. Petra Smolka, který je naším skautským duchovním rádcem - podívejte se na fotky. Své zážitky sepsaly světlušky Veverky a chtějí se s Vámi podělit:
zapis

DRAKIÁDA 2012 - NA JÍZDÁRNĚ VE SVIADNOVĚ

7.říjen 2011, 14:00

Nedělní ráno nás přivítalo deštěm, který vydržel až do odpoledních hodin, ba ještě sílil. Ačkoliv jsme déšť neměli na programu, měli jsme k dispozici halu v areálu jízdárny ve Sviadnově a díky tomu  se akce uskutečnila. Fajn atmosféru dokumentují fotky a také zpráva z akce:
strana 1                                  strana 2
zprava1      zprava2
          

VODÁCKÁ VÝPRAVA NA ŘEKU OPAVU

21. - 23.září 2012, 15:00

Víkendovka začala skvěle - podařilo se nám všechna zavazadla i děti naložit do aut a vyrazili jsme na Kravaře. Cesta probíhala pohodově, ve Smolkově jsme se byli podívat na opevnění, která byla budována před druhou světovou válkou. Do Kravař jsme tedy dorazili až za šera, takže stavba stanů byla první zkouškou. Povedlo se, usedli jsme všichni k večeři a po ní vytáhli kytaru a začali zpívat, od kamarádů, kteří nás přijeli navštívit jsme dostali celý plech voňavé buchty, za což jsme byli vděční ;-) V průběhu večera jsme si užívali příjemného místa a hráli na schovávanou. Před večerkou jsme pozorovali krásně viditelné hvězdy.

Chladné ráno nás příliš nepřekvapilo, proto jsme po snídani vyrazili na zámek a do místního kostela. Před polednem se ukázalo sluníčko a my jsme začali foukat lodě a chystat se na vodu. Konečně! První záběry jednotlivých dvojic byly nejisté,  ale v průběhu dne bylo ovládání lodí čím dál tím lepší a my si začali užívat samotnou plavbu. Když jsme byli u Smolkova, kde jsme měli přespávat druhou noc, všem bylo líto, že plavba skončila. Avšak počasí se začalo kazit, takže nebylo na co čekat - v kapkách deště jsme stavěli stany a vařili večeři. Pak jsme se schovali do stanů a hráli bang či si jen tak povídali. Kolem osmé hodiny se objevila krásná velikánská duha a přestalo pršet...

Ráno bylo opět krásné, ale téměr mrazivé - nikomu se nechtělo z vyhřátých spacáků - snad i proto byla rozcvička i v neděli... Sbalili jsme stany, posnídali a jeli do kostela do Háje ve Slezsku, cestou opět navštívili další opevnění. Sluníčko na nás opět pěkně svítilo, proto jsme uvařili oběd a opět se nachystali na vodu. Tentokrát jsme sjížděli ze Smolkova do Jilešovic a užívali si pohodu ve voru či závodili o sto šest. První víkendovka v tomto roce ukázala, že Bobři na vodu opravdu patří. V sekci fotogalerie se můžete nechat nakazit skvělou atmosférou, která na akci panovala a krásnou přírodou, kterou jsme mohli vidět.

Markéta

VODÁCKÝ VÝCVIK BOBRŮ NA OLEŠNÉ

16.září 2012, 15:00

V neděli obsadili Bobři pláž u Rybářské bašty na Olešné, nafoukali lodě, rozebrali pádla a vesty a poté obsadili téměř celý vodní prostor přehrady. K naší radosti nám svítilo do zad sluníčko, takže bylo možné účastnit se i velké vodní bitvy. Za dvě hodiny byli ze všech vodníci, nikomu se však nechtělo domů. Nechávali jsme uschnout lodě (i sebe) v posledních paprscích sluníčka a potom pozorovali krásný západ slunce. Jen se přesvědčte sami.

Markéta