Tábor – Pán prstenů – kronika

Neděle 18.7.2021

Po rozloučení s rodiči jsme vlakem dorazili do Ostravy. Děti byly po cestě ve vlaku šikovné a všechny slzičky po loučení s rodiči rychle uschly. V Ostravě jsme čekali dlouho, náš vlak do Hranic postupně nabral 45 minut zpoždění. Čas jsme strávili hraním her v hale. Další více než hodinu jsme měli v Hranicích na přípoj do Hustopečí. Rozhodli jsme se podniknout neplánovaný výlet přes město na druhé nádraží. Cestou si děti daly zmrzlinu. Do Hustopečí jsme dorazili až kolem 15. hodiny. Tam na ně čekal opožděný oběd a postavy z Pána prstenů, které je provedly tábořištěm a uvedly do děje celotáborové hry. Zbytek dne děti strávily hraním her a den byl zakončen slavnostním slibem, že chtějí pomoci Společenstvu prstenu v jeho pouti.

Odkaz na fotky


Pondělí 19.7.2021

Noc proběhla klidně, děti v noci statečně pod dohledem starších hlídaly tábor. Ráno nás přivítalo slunečné počasí a další táborový den. Po snídani jsme vyrazili na kratší výlet po okolí „cesta do Morie“, při kterém děti plnily úkoly. Na závěr prošly branou do Morie a dostaly se přes zákeřné skřety. Večer u ohně se setkaly s Galadriel, která jim na základě proroctví připomněla důležitost jejich úkolu. Po setmění bylo pro mnohé velký zážitek štěkání srnců z lesa.

Odkaz na fotky


Úterý 20.7.2021

Počasí nám nadále přeje, lehce se ochladilo, není horko. Děti ráno zjistily, že je sleduje a pronásleduje Glum. Během dopoledne vymýšlely, jak jej chytit. S pomocí jejich patronů je dopadly a on je převedl přes bažiny bezpečnou cestou do Rohanu. Cesta do Rohanu byla dlouhá a dětem se rozpadly boty. Proto si z přírodních materiálů musely vyrobit nové. Děti na základě šifrované zprávy přivolaly Gandalfa, který jim předal léky pro šíleného rohanského krále. Léky byly úspěšně přes důkladnou hraniční kontrolu propašovány do Rohanu, kde jimi byl uzdraven král. Král je na oplátku pozval na hostinu, kde se jedlo, tančilo a soutěžilo… Během dne tábor poctila svou návštěvou kontrola ze zlínské hygienické stanice. Neshledali žádné vážné závady, jsme rádi.

Odkaz na fotografie


Středa 21.7.2021

Noc byla chladná, přes den příjemně. Ráno děti zjistily, že Frodovi byl ukraden Prsten moci. Po důkladném pátrání zjistily, že jej sebral Glum. Děti musely projít bludištěm v jeskyni, ve které byly nastraženy pasti, aby získaly prsten zpět. Na konci na ně čekal Glum. Následovala bitva o Rohan (hra v lese), kde bojovaly děti proti skřetům, Rohan ubránily. Po náročném boji se posilnily obědem. Po obědě byly patroni uneseni zlým pavoukem Odulou, kterou děti po prolezení zákeřnou sítí zabily a osvobodily patrony. Po té hledaly v lese Enty (pány stromů). Před večeří proběhl nástup a udělala se společná fotografie táborníků. Večeře byla formou opékání párků, pak zpívání u ohně a ještě děti čeká noční hra. Část starších skautů byla během dne sbírat smůlu ze stromů na výrobu pochodní. Při té příležitosti navštívili štolu na břidlici u Hranic a vykoupali se v zatopeném lomu u Olšovce.

Odkaz na fotky


Čtvrtek 22.7.2021

Ráno po rozcvičce proběhl poslední kurz zdravovědy. Ten probíhá každý den a děti se v něm učily ošetřit jednoduchá zranění, přivolat pomoc, důležitá telefonní čísla atd. Děti pak měly připravit lembas (elsfský chleba) – nejprve připravily ohniště a pak z těsta vytvořily chlebové placky. Ty upekly na ohni. Po obědě v odpoledním klidu děti cvičily písně ke slibovému ohni a byly se vykoupat v Bečvě. Následovalo prověření znalostí ze zdravovědy – děti měly za úkol na několika stanovištích předvést co se naučily na kurzech. Po svačině děti vyrazily do lesa stavět městečka z přírodnin. Po večeři při slavnostním ohni složily světluškovské a sliby: Maruška Ryšková, Johanka Kotásková a Barunka Kolouchová. Opustily nás dvě děti, protože s rodiči odjíždějí na další dovolenou.

Odkaz na fotografie


Pátek 23.7.2021

Tak nám nastal předposlední den tábora. Noci jsou čím dál chladnější, hlídky musely být hodně oblečené. Ráno ale opět vysvitlo slunce a bylo příjemně teplo. Protože se do Gondoru blíží zlo z Mordoru, děti formou hry musely přejít přes stráže a zapálit signální věže, aby přivolaly spojence. Po svačině následovala bitva o Gondor, kde se děti statečně bránily před nepřítelem (vodní bitva s PET lahvemi). Někomu by možná smažení langošů pro celý tábor v polních podmínkách připadalo šílené, ale naše kuchařky to zvládly opět na jedničku. Po obědě se děti připravily na závěrečnou bitvu – na stanovištích musely prokázat svou fyzickou zdatnost a další dovednosti. Vyvrcholením celého dne bylo zničení prstenu, který musely pronést přes nazgúly. Do závěrečné bitvy se zapojili skoro úplně všichni, včetně kuchařek. S tímto úkolem jim také pomohly hlavní postavy, které je provázely celým příběhem – Gimli, Legolas, Aragorn a Gandalf. Poslední nástup v krojích a naposledy jsme se společně sešli u táborového ohně.

Odkaz na fotografie


Toto byl poslední zápis z tábora, zítra ráno nás čeká jen balení, bourání a odjezd domů. Fotky z tábora (řádově stovky co nafotila Kamila a další) budou k dispozici po zpracování a úpravách později.

Děkujeme za přízeň.