Příběh adventních věnců aneb z lesní školky až k vám na stůl

Jako již mnoho let, také letos skauti ze Střediska Petra Bezruče zajišťovali pro zájemce z naší farnosti společné pletení v Lidovém domě i upletení adventních věnců na zakázku.

Letošní příprava na výrobu věnců začala v rámci víkendového pobytu vedoucích na biskupském zámečku na Bílé. Místní správce biskupských lesů nám umožnil v lesní jedlové školce nastříhat větvičky na výrobu věnců. Sobotní dopoledne 5. listopadu tak pánská část vedení našeho střediska trávila probírkou vhodných větví, občas nedopatřením i smrkových… Během několika hodin se podařilo naplnit vozík voňavým nákladem čerstvého jedlového chvojí. Jelikož dle zkušeností z minulých let jeden vozík nestačil, vrátili jsme se na stejné místo ještě na státní svátek 17. listopadu a nastříhali další vrchovatý vozík. Většinu větví jsme pak uskladnili u klubovny ve Sviadnově, část jsme rozvezli pro potřeby výzdoby našich kostelů – farního a sv. Jakuba. Ještě jednou bychom touto cestou chtěli poděkovat Biskupským lesům za skvělou spolupráci.


Společné pletení adventních věnců skautů i dalších členů farnosti se uskutečnilo ve čtvrtek 25. listopadu ve velkém sálu Lidového domu. Skauti se začali scházet na místě od 15 h, nachystali sál (zejména přikryli stoly ubrusy), navezli větve ze Sviadnova a připravili všechny potřebné propriety na pletení (korpusy, drátky, kleště, zahradnické nůžky, všelijaké ozdoby, svíčky, tavné pistole, atd.) tak, aby se od 16 h mohlo začít.  Účast farníků byla trošku slabší než v minulých letech, o to více se sešlo objednávek. Celkem bylo potřeba uplést 31 věnců a ty pak také nazdobit. Členové starších skautských družin Rysi, Veverky, Netopýrky, Neonky, Panteři i Tygřice tedy pletli a pletli… Vše probíhalo pod odborným a přísným dohledem naší oldskautské družiny Výběr z hroznů – nejeden věneček se stal krásným až po jejich úpravách. Každý se ujal činnosti, která mu šla nejlépe – kluci tedy většinou chystali a stříhali větve na větvičky, které pak byly použity šikovnými skautkami k pletení. Zdobení věnců již pak bylo čistě dámskou záležitostí. S úderem půlnoci bylo dílo v Lidovém domě dokonáno – hotové výrobky byly naloženy do aut, přebytečné větve převezeny zpět do Sviadnova, velký sál uklizen. Zbývalo už jen dotáhnout expedici věnečků – na faru, některé věnečky putovaly i do Ostravy nebo k zaměstnancům Nemocnice Frýdek-Místek, a zbytek se předával v první adventní neděli před každou mší svatou.

Pletení adventních věnců má v naší farnosti dlouhou tradici, která je spojena s příchodem otce Josefa Maňáka do Místku. Přál si mít věnec nejen v kostelích, ale také v každé domácnosti, aby provázely (nejen děti) adventní dobou a byly místem ke společné modlitbě. Možná si někteří pamětníci vzpomenou, že v roce 1991 se ve farním kostele dělal velký věnec, který se zavěšoval ze stropu. Protože tato manipulace i samotné rozsvěcování bylo náročné, příští rok vyrobil pan Magnusek stojany jak do farního kostela, tak do kostela sv. Jakuba. Ty se používají dodnes.

Fotky z přípravy chvojí a samotného pletení lze shlédnout na následujícím odkazu:

https://www.zonerama.com/SkautiMistek/Album/8044425

Borůvka, 9.oddíl Místek-Sviadnov,

Barunka, Výběr z hroznů