ATOME, nezapomínáme!

Letos v květnu uplynulo 20 let od smrti bratra Atoma (ing. Milana Hartmanna) – zakládajícího člena 5. skautského chlapeckého oddílu v Místku v roce 1945, který se zásadním způsobem zasloužil o znovuobnovení činnosti skautů v Místku v letech 1968 – 1970 a následně i po sametové revoluci v roce 1989.

Při této příležitosti se 4. května 2018 z iniciativy bratra Kouzelníka uskutečnila vzpomínková akce na tohoto Skauta u jeho hrobu na hřbitově ve Sviadnově. Akce se zúčastnil br. Petr (Atomův syn), br. Černobýl a další bratři – Tom, Kouzelník, Mates, Kelímek, Borůvka a Santini.

Br. Petr a br. Černobýl oživili naše vzpomínky ukázkami dobových fotografií s br. Atomem a archivních záznamů z akcí oddílu v uplynulých desetiletích. Nad jeho hrobem každý z nás několika větami zavzpomínal na dobu, kdy byl mezi námi, a společně jsme mu zazpívali písničku „Žabák“, kterou nás na prvních „porevolučních“ táborech začátkem 90. let učil. Během zpívání refrému písničky, kdy se ozývá žabákovo hlasité kvákání „Kva…, Kva…, Kváááá….“ vstoupila na jinak opuštěný hřbitov nedaleko od nás pomalým krokem jedna starší paní. Nevím, co si myslela, když uslyšela zpěv nad hrobem a hlasité kvákání „výrostků“ přeci jen již dost odrostlých pubertě … Ale možná ji to překvapilo nebo dokonce  i potěšilo, byla-li zamlada taky skautkou.

Věřím, že bratra Atoma naše zavzpomínání i „jeho písnička“ potěšila neboť naše hlasy nepochybně slyšel. Tam „nahoře“ …

Díky, Atome !

Zapsal: Santini