ONI – celostátní kolo Svojsíkova závodu 2019

Družina Neonek celý rok poctivě plnila úkoly z časopisu Skaut. Od října do června každý měsíc čtyři záludné úkoly (v červnu jich bylo dokonce osm) – rozluštit šifru, přespat pod širákem bez ničeho, vázat uzly pod vodou na čas, skákat přes dvě lana najednou, poznat rostliny, stavět stan poslepu a na čas… a spoustu dalších. Ale jejich snaha se vyplatila – přinesla jim 1. místo v okresním kole Svojsíkova závodu a postup do kola krajského.

Po návratu z tábora je čekala mohly číst v mailu: „Ahoj, dovolte mi pogratulovat vám k postupu vaší hlídky z časopisové soutěže do celostátního kola SZ…“

Jupí! Jedem do celostátního kola! Celé prázdniny provoněla tato radost, ačkoliv byly holky každá jinde. Téma závodu je přímo tajemné, až detektivní – jejich úkolem je přijít na kloub záhadě se spadlým meteoritem.

Pro splnění tří úkolů před závodem se jim všem podařilo se potkat až 29.8. a úkoly se posílaly do 1.9. Zvládly upořádat noční výpravu, udělat o ní zápis, sepsat oblíbenou hru a natočit video – představení všech členek družiny pomocí krátkého příběhu.

Dále horečnatě domlouvají, kdo se co naučí, vezme, co uvaří na soutěžní večeři a konečně ve čtvrtek nasedají do vlaku a nechají se unášet do Pardubického kraje, do malé vesničky Rosice. Kromě usměvavých a ochotných organizátorů je přivítá pořádná zima. Po večerním nástupu oblékají na sebe všechno co mají a usínají ve stanu… trošku je překvapí ranní přízemní mrazíky.

Během pátku mají za úkol se poprat s modulem „brány“ – tj. ukaž co umíš ty sám. Večer pak připravují večeři pro celou družinu a aby se trošku ohřály, spí ve škole v Chrastu u Chrudimi. V sobotu je čekají klasické disciplíny modulu „závod“, které plní jako tým společně – cílem je prověřit spolupráci, schopnost poskytnout první pomoc, orientaci v terénu či znalost přírodnin. Večer pak se posezení u táboráku překlopí v noční hru a pokračování závodu.

V neděli je prostor pro zpětnou vazbu, mši svatou a vyhlášení výsledků. … chvíle napětí… v kategorii dívek se Neonky z Místku umístily na krásném 3. místě.

V kategorii chlapců pak zvítězili Lakatoši z nedalekého Staříče 🙂

GRATULUJEME!